logo Huispedia
  • Blog
  • Dit verandert er voor je energierekening in 2024
Actualiteiten

Dit verandert er voor je energierekening in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 3 jan. 2024 3 min. lezen

Ook voor de energierekening gaat er dit jaar wat veranderen. Wat gebeurt er met het prijsplafond en hoe wordt energie belast? Deze veranderende regels hebben invloed op de hoogte van je energierekening. Daarom spraken we energieleverancier Vandebron, om alle veranderingen voor je op een rij te zetten.

Wat gaat er in 2024 veranderen?

  1. Geen prijsplafond meer

    Het prijsplafond is een maatregel van de overheid om energie betaalbaar te houden. Inmiddels bieden de meeste energieleveranciers weer prijzen voor vaste contracten die onder het prijsplafond liggen. Daarom heeft het kabinet besloten dat het prijsplafond in 2024 niet meer nodig is.

  2. Hogere belasting op gas, lagere belasting op elektriciteit

    Omdat de overheid wil dat huishoudens minder aardgas gaan gebruiken, wordt de energiebelasting op gas verhoogd. Het idee is dat meer huishoudens dan overschakelen van aardgas naar elektriciteit. Om dat te stimuleren wordt de belasting op stroom juist verlaagd.

  3. Hogere heffingskorting

    De overheid ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte: iedereen heeft nu eenmaal altijd energie nodig om te kunnen leven. Over dat stukje energie hoef je geen belasting te betalen. Dat wordt ook wel heffingskorting genoemd. Dit kortingsbedrag neemt met ongeveer 35 euro toe en wordt verrekend in je energierekening.

  4. Hogere netbeheerkosten

    Als veel huishoudens over moeten gaan op elektriciteit, is er meer stroom nodig. Daarom wordt er de komende jaren veel geïnvesteerd in het stroomnet. Om dat mogelijk te maken, gaan de netbeheerkosten naar verwachting met 8 euro per maand omhoog. Deze netbeheerkosten betaal je via je energieleverancier aan de netbeheerder in jouw omgeving.

  5. Geen energietoeslag meer

    Huishoudens met een lager inkomen kregen de afgelopen jaren een energietoeslag. De hoogte van dit bedrag verschilde per gemeente maar was vaak rond de 800 euro. In 2024 verdwijnt deze energietoeslag. Wel blijft er steun voor lagere inkomens beschikbaar via het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Betaal ik in 2024 meer of minder voor energie?

Hoeveel je in 2024 gaat betalen voor jouw energie, hangt natuurlijk af van hoeveel stroom en gas je verbruikt. Ga je uit van een gemiddeld huishouden (2.760 kWh stroomverbruik en 1.169 m3 gasverbruik), dan ziet het verschil er zo uit:

  • €108,77 meer door de hogere energiebelasting op gas

  • €46,92 minder door de lagere energiebelasting op stroom

  • €34,53 minder door de hogere heffingskorting

  • €96,- meer door de hogere netbeheerkosten

  • Totaal: €123,32 meer per jaar

 Stel dat je, zoals de overheid wil stimuleren, in een gasloos huis woont. Ga je uit van een gemiddeld gasloos huis (5.430 kWh stroomverbruik en 0 m3 gasverbruik), dan ziet het verschil er zo uit:

  • Geen verschil door de hogere energiebelasting op gas, omdat je geen gas verbruikt

  • €92,31 minder door de lagere energiebelasting op stroom

  • €34,53 minder door de hogere heffingskorting

  • €96,- meer door de hogere netbeheerkosten

  • Totaal: €30,84 minder per jaar

Het is de vraag of het beleid van de overheid gaat veranderen door de verkiezingsuitslag. Niemand weet nog welke partijen het kabinet gaan vormen en wat voor beleid zij gaan voeren.

Wel is het zo dat je bij energieleveranciers als Vandebron tegenwoordig weer een vast contract kan afsluiten. Hoewel belastingen en netbeheerkosten altijd kunnen wijzigen, weet je zo in ieder geval zeker wat de energietarieven zijn. Als je nu een contract afsluit bij Vandebron waarbij de tarieven voor 3 jaar vaststaan, dan krijg je €150 korting.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Vandebron

Dit verandert er voor je energierekening in 2024
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten