logo Huispedia
  • Blog
  • Huis kopen? Check altijd op een vals energielabel
Actualiteiten

Huis kopen? Check altijd op een vals energielabel.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 30 aug. 2023 2 min. lezen

Sinds een paar jaar is een definitief energielabel verplicht voor woningen. Bij het kopen van een huis krijg je zo direct inzicht in de hoogte van de energierekening. Handig, maar let op! Er zijn nu ook valse energielabels in omloop. Recent pakte de politie een man op die wordt verdacht van de verkoop van honderden valse energielabels. Het is daarom belangrijk dat je checkt of het energielabel van een huis wel écht is. Hoe? We leggen het simpel uit.

Hoe werkt een energielabel ook alweer?

Sinds 1 januari 2022 is bij de verkoop van een huis een energielabel verplicht. Daarmee weet je als koper hoe goed een huis is geïsoleerd en wat er is gebeurd om het huis duurzamer te maken. Een gecertificeerde energieadviseur controleert de woning vanbinnen en vanbuiten en voert allerlei metingen uit. Zo krijg je een betrouwbare schatting van het energieverbruik van een huis.

Een beter energielabel heeft veel voordelen. Uit onze eigen Huispedia data blijkt: hoe beter het label, hoe sneller het huis wordt verkocht en hoe hoger de verkoopprijs. In onze speciale podcast over energielabels bespreken we hoe dat komt en waarom je in jouw zoektocht rekening moet houden met het energielabel.

Hoe check je of een label vals is?

Alleen adviseurs die door de overheid zijn goedgekeurd kunnen een energielabel opstellen en in de officiële database uploaden. Maar er lijken nu ook adviseurs die niet gecertificeerd zijn. Ze zeggen wel dat ze ‘officieel’ zijn en kunnen jou een vals energielabel verkopen, maar ze kunnen dit valse label niet in de officiële database zetten. En zo kan je checken of het label van jouw droomhuis wel echt is.

Alle geldige energielabels die in die officiële database zitten, staan namelijk op deze website van de rijksoverheid. Staat het label hier, dan is het een eerlijk en kloppend label. Als je zelf op zoek bent naar een huis, is het dus altijd een goed idee om te checken of het energielabel wel klopt. Zo weet je zeker dat er bij deze woning niet wordt gesjoemeld.

Meer weten over energielabels en lagere energiekosten

In onze speciale podcast over energielabels leggen we uit hoe energielabels precies werken en waar je goed op moet letten. Zo weet je zeker dat je alle inzichten hebt om succesvol een huis te kopen.

Huis kopen? Check altijd op een vals energielabel
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten