logo Huispedia
  • Blog
  • Waarom een slecht energielabel een goed idee is
Actualiteiten

Waarom een slecht energielabel een goed idee is.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 30 nov. 2023 3 min. lezen

Steeds meer kopers kijken bij hun zoektocht naar het energielabel. Huizen met een beter energielabel worden sneller verkocht dan huizen met een slechter label. En ook nog eens voor een hoger bedrag. Tóch kan een woning met een slechter label interessant zijn, al wordt dat vaak niet verteld. Daarom leggen we je simpel en eerlijk uit waarom een slecht energielabel wél een goed idee is.

Woningen met een goed energielabel zijn in trek

De afgelopen jaren zijn energielabels steeds belangrijker geworden. Een huis met een beter energielabel is namelijk energiezuiniger: hoe beter het label, hoe minder energie je gebruikt. Dat geldt natuurlijk wel voor normaal gebruik. Als je op een koude winterdag de verwarming laat loeien en de ramen openzet, heb je ook in een woning met een goed label een energierekening waar je u tegen zegt.

Uit onze Huispedia data blijkt daarnaast ook dat het energielabel effect heeft op de verkooptijd en de waarde van de woning. Een huis met een beter label (label C, B of hoger) wordt gemiddeld sneller verkocht dan een huis met een slechter label (label D of lager). Ook zijn huizen met een beter label meer waard, zodat ze voor een hoger bedrag worden verkocht dan huizen met een slecht energielabel. Dat effect zal alleen maar groter worden. Vanaf 2024 krijg je namelijk ook een hogere hypotheek voor huizen met een beter energielabel.

Huizen met een slecht label kunnen tóch interessant zijn

Duidelijke conclusie zou je zeggen, toch? Niet helemaal. Omdat een woning met een goed energielabel steeds populairder wordt, kan de concurrentie moordend zijn. Het woningtekort loopt alleen maar op. Tegenwoordig staan steeds meer kopers voor een energiezuinig huis in de rij. En dat kan in jouw voordeel werken. Kijk je juist naar woningen met een slecht label, dan is er minder concurrentie en kan je beter onderhandelen.

Koop je dan niet een woning met een dikke energierekening? Zeker, daar moet je eerlijk over zijn. Daarom is het belangrijk dat je zo’n huis wel gaat verduurzamen. Dat betekent dat je energiebesparende maatregelen moet nemen zodat het huis minder energie gebruikt. Gelukkig zijn er steeds meer financiële mogelijkheden om die verduurzaming te kunnen betalen.

Zo veranderen ook hier de hypotheekregels vanaf 1 januari. Ga je bijvoorbeeld een huis met energielabel E verduurzamen, dan kan je tot wel €20.000 extra lenen. Daarnaast krijg je tegenwoordig rentekorting en zijn er allerlei subsidies beschikbaar. Na het verduurzamen is de energierekening niet alleen lager, maar krijgt het huis ook een beter energielabel. Dat betekent dat je huis in de tussentijd dus een stuk meer waard is geworden. En kopers in de toekomst bij jou in de rij staan!

Een slecht energielabel, een goede investering

Als je bereid bent om te verduurzamen, kan een woning met een slecht energielabel voor kopers heel interessant zijn. Je betaalt minder voor de aankoop, je hebt minder concurrentie en er zijn gunstige voorwaarden om de verduurzaming te betalen. Na het verduurzamen is de energierekening lager en is jouw huis een stuk meer waard geworden. Een win-win dus. Maar hoe werkt dat verduurzamen precies? In onze speciale podcastaflevering leggen we je er alles over uit. Je hoort het eerlijke verhaal van een koper die is gaan verduurzamen en dé expert op het gebied van verduurzamen deelt zijn tips.

🚀 Op naar een eerlijke woningmarkt!

Waarom een slecht energielabel een goed idee is
Jimmy 12 dec. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten