logo Huispedia

Zo gebruik je de overwaarde van je huis.


Heb je al een woning? Grote kans dat je dan overwaarde hebt. Hoe haal je jouw overwaarde uit je huis? Wij leggen het je makkelijk uit.

Hoe gebruik ik mijn overwaarde?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 15 apr. 2024 3 min. lezen

In het kort.

  • Als je al een huis hebt, is de kans groot dat je overwaarde hebt.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om de overwaarde te laten uitbetalen.
  • Je kan makkelijk online berekenen wat je overwaarde is.

Wat is overwaarde?

Als de waarde van je huidige woning hoger is dan je huidige hypotheekschuld, heb je overwaarde. Hoe hoog je overwaarde is kan je dus berekenen door je openstaande hypotheek van de woningwaarde af te trekken.

Rekenvoorbeeld:

Stel: je woning is op dit moment €385.000 waard en je hypotheekschuld is nog €270.000. Dan is de overwaarde: €385.000-€270.000= €115.000.

Je kunt je overwaarde op verschillende manieren gebruiken. Maar hoe doe je dat en wat zijn de voordelen?

Om je overwaarde te berekenen heb je dus de huidige woningwaarde nodig. Maar hoe weet je wat je woning waard is? Heel makkelijk: met Huispedia. Op basis van gegevens over de woningmarkt, informatie over de omgeving en kenmerken van de woning zelf berekenen wij gratis precies de waarde van elk huis in Nederland. Dus ook die van jou. Bekijk makkelijk en snel wat jouw huis waard is.

Waar kan je jouw overwaarde voor gebruiken?

Als je eenmaal weet dat je overwaarde hebt, wil je die natuurlijk gebruiken. Maar waar kan je jouw overwaarde allemaal voor gebruiken? De meeste mensen denken bij overwaarde aan overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen. Maar als je helemaal niet wil verhuizen, zijn er ook genoeg mogelijkheden om je overwaarde te benutten. We zetten ze voor je op een rijtje.

Overwaarde gebruiken om te verbouwen en/of te verduurzamen

Als je niet wil verhuizen, kan je de overwaarde in je huidige huis steken. Daardoor kan je jouw gewenste verbouwing betalen of je huis een veel beter energielabel geven. In zo’n geval kan je jouw hypotheek oversluiten of neem je een extra hypotheek. Als je de hypotheek gebruikt voor energiebesparende maatregelen, kan je ook nog eens meer dan de woningwaarde lenen.

Overwaarde gebruiken voor een financiële buffer of een tweede (vakantie)huis

Je kan ook je overwaarde gebruiken om een vakantiehuis of een tweede huis te kopen. Je maakt dan gebruik van de mogelijkheid dat je in Nederland 100% van de waarde van je woning aan hypotheek mag hebben. Eigenlijk verhoog je dan dus hypotheek en met het geld dat je daarmee krijgt, koop je jouw tweede huis. Let wel op: als je de overwaarde niet gebruikt voor de woning waarop je overwaarde hebt, is de hypotheekrente niet aftrekbaar van de belasting.

Overwaarde opnemen om te schenen en/of te lenen

Tot slot kan je jouw overwaarde op je woning ook gebruiken voor een schenking of lening. Bijvoorbeeld aan je (klein)kinderen. Zo kan je ze een handje helpen met het kopen van hun eigen woning of bij het betalen van hun studiekosten. Dat doe je weer door je hypotheek te verhogen. Omdat je de hypotheek hier ook niet gebruikt voor je eigen woning, kan je de hypotheekrente niet aftrekken van de belasting.

Aan de slag met je overwaarde

Je ziet het: er zijn veel verschillende mogelijkheden om je overwaarde op te nemen. Omdat iedere mogelijkheid weer andere voorwaarden heeft, is het goed om hier advies over in te winnen. Dat kan bijvoorbeeld door met al je vragen naar een hypotheekadviseur. Oh en wil je direct aan de slag, begin dan met het beantwoorden van de vraag: Wat is mijn huis waard? Dan weet je meteen waar je aan toe bent.

Direct weten wat mijn huis waard

 

 

 

Zo gebruik je de overwaarde van je huis
Gyan 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten