logo Huispedia

Waarom het verduurzamen van je huis een goed idee is.


Je hoort het constant om je heen: het verduurzamen van je huis is een populair onderwerp. Dat je daarmee je energiekosten naar beneden brengt, wist je vast. Maar er zijn nog meer goede redenen om je woningen te verduurzamen. We zetten ze allemaal voor je op een rij.

Je huis verduurzamen
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 19 sep. 2023 3 min. lezen

In het kort.

  • Met het verduurzamen van je woning zorg je ervoor dat je minder energie gaat verbruiken.
  • Toch zijn er nog veel meer belangrijke redenen waardoor verduurzamen aantrekkelijk is.
  • Op Huispedia kan je makkelijk en snel jouw woning volgen en de kenmerken aanpassen. Zo weet je direct wat jouw woning waard is na het verduurzamen.

1. Met een duurzamer huis woon je goedkoper 

Deze zag je vast aankomen. Hoe minder energie je verbruikt, hoe lager je energierekening en dus hoe lager je woonlasten. In bepaalde gevallen heb je zelfs helemaal geen gas of stroom meer nodig van de energieleverancier. Als je bijvoorbeeld precies genoeg stroom opwekt als je zelf gebruikt, hoef je natuurlijk geen elektriciteit meer bij te kopen.

2. Je huis is meer waard na het verduurzamen 

Ieder huis heeft een energielabel, waardoor je in één oogopslag kan zien hoe energiezuinig een huis is. Hoe duurzamer het huis, hoe beter het energielabel. Dat loont, want een beter energielabel is geld waard. En dat kan snel oplopen. Uit onze Huispedia data blijkt dat een huis met een verbeterd energielabel al gauw tienduizenden euro’s meer waard is. 

3. Duurzame huizen worden sneller verkocht 

Een beter energielabel zorgt niet alleen voor een hogere woningwaarde, maar ook voor een kortere verkooptijd. Uit onze data blijkt dat huizen met een slecht G-label gemiddeld een stuk langer te koop kunnen staan dan huizen met een beter A-label. Kopers letten er nu eenmaal meer op en zoeken vaak een energiezuinig huis. 

4. Een duurzamer huis kan voor meer comfort zorgen 

Als je last hebt van veel tocht of andere plekken waar warmte het huis kan verlaten, kan je het sneller koud hebben in huis. Dat is natuurlijk vervelend. Een van de meest genomen duurzaamheidsmaatregelen is het isoleren van een huis. Daarmee blijft de warmte makkelijker binnen in de winter en wordt de hitte in de zomer buitengehouden. Ook zijn goed geïsoleerde woningen droger en minder klam. Dan zit je toch net wat lekkerder op de bank! 

5. Een duurzamer huis is minder afhankelijk van de energiemarkt 

Energieleveranciers veranderen vaak hun tarieven en als woningeigenaar ben je daarvan afhankelijk. Als je minder afhankelijk wil zijn van deze schommelingen en plotselinge gebeurtenissen zoals de energiecrisis, kan je zelfvoorzienend worden. Dit betekent dat je zelf met duurzame energie je huis voorziet van energie en warmte. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.   

6. Met het verduurzamen van je huis draag je bij aan een betere toekomst 

De laatste en misschien wel de belangrijkste reden: je wil bijdragen aan een betere toekomst. Klimaatverandering tegengaan is een belangrijk thema en het verminderen van het energieverbruik is hier een cruciaal onderdeel van. Als je jouw huis verduurzaamt, zorg je voor een lager energieverbruik en ga je de opwarming van de aarde tegen. Daar help je dus niet alleen jezelf mee, maar ook toekomstige generaties. 

Check hoeveel verduurzamen jou gaat opleveren 

Je weet nu dat het verduurzamen van jouw woning niet alleen voor lagere maandlasten zorgt, maar ook voor een hogere woningwaarde. Maar hoeveel is je woning extra waard als je aan de slag gaat met verduurzaming? 

Op Huispedia kan je jouw woning volgen. Zo zie je direct wat jouw woning nu waard is, maar kan je ook bekijken wat jouw woning waard is na het verduurzamen. Vaak kan je namelijk met een verduurzamingsscan zien wat je nieuwe energielabel wordt als je energiebesparende maatregelen neemt. In jouw dashboard kan je het energielabel van jouw woning makkelijk en snel veranderen. Zo weet je na een paar minuten precies wat je woning straks waard is. Maar reken je nog niet rijk: je moet eerst nog verduurzamen, dus vergeet niet de woningkenmerken daarna weer te veranderen naar de huidige staat van de woning.  

Volg jouw woning
Waarom het verduurzamen van je huis een goed idee is
Gyan 19 sep. 2023
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten