logo Huispedia

Hier moet je aan denken als je gaat verbouwen.


Verbouwen: veel mensen willen wel het eindresultaat, maar niet de weg daar naartoe. Wij leggen uit wat je kan verwachten zodat je goed voorbereid aan de slag gaat.

Wat is belangrijk als ik mijn huis verbouw?
Geschreven door Gyan Bijgewerkt op 16 feb. 2024 5 min. lezen

In het kort.

  • Een goede voorbereiding helpt om een goed beeld te krijgen van het kostenplaatje.
  • Hou rekening met extra kosten en weet hoe je voorkomt dat ze oplopen.
  • Op Huispedia kan je gratis je woning volgen. Zo zie je direct wat jouw woning nu en straks waard is.

1. Weet wat je wensen zijn. Maar dan ook echt precies

Er komt veel kijken bij een verbouwing. Het is niet zomaar even een dakkapel op je huis zetten of de wc op een andere plek plaatsen. Want als dat toilet op een andere plek komt, betekent dat ook dat de vloer moet worden opengemaakt, een plafond misschien wel moet worden gesloopt en leidingen moeten worden verlegd.  

Bedenk dus goed wat je wil, maar ook waarom je dat wil. Wil je die dakkapel om een gastenslaapkamer te maken of voor extra opbergruimte? Als je dat weet, is het ook makkelijker om vragen van een aannemer te beantwoorden. Misschien komt hij of zij wel met het idee om in plaats van een dakkapel een grote schuur in de tuin te plaatsen.   

2. Bedenk hoe je de verbouwing gaat financieren

 Uiteindelijk moet je natuurlijk ook betalen voor de verbouwing. Ga dus goed na hoeveel spaargeld je zelf te besteden hebt. Als je al een huis hebt, kan je waarschijnlijk jouw overwaarde gebruiken voor (een deel van) de verbouwing. Als je extra financiering nodig hebt om jouw verbouwing te kunnen betalen, check dan goed of je die extra maandlasten wel kan hebben. En houd er altijd rekening mee dat er onverwachte kosten komen kijken bij een verbouwing. 

3. Onderzoek wat de kosten zijn en kies wat je wil aanpakken

Als je weet wat je wil, kan je gaan informeren wat dat gaat kosten. Dat doe je bij aannemers, klusjesmannen of online op platforms waar vakmannen hun hulp aanbieden. Om je een richting te geven, hebben we wat gemiddeldes op een rij gezet. Let wel op: de uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van je specifieke wensen. Maar de prijzen geven wel een beeld: 

  • Nieuwe keuken: €5.000 - €15.000 

  • Nieuwe badkamer: €5.000 - €15.000 

  • Nieuw toilet: €1.500 - €3.000 

  • Aanbouw: €15.000 - €30.000 

  • Dakkapel: €3.000 - €10.000 

Als je in kaart hebt gebracht wat de kosten zijn kan je jouw wensen naast je budget leggen. Zo weet je wat je uit kan laten voeren of waar je nog voor moet doorsparen.  

4. Houd rekening met extra kosten. En extra tijd

Van parkeerkosten voor de klusjeslui tot het huren van een kraan voor het plaatsen van kozijnen op drie-hoog. Er zijn altijd kosten die niet op de offertes terugkomen, maar toch flink op kunnen lopen. Houd daar dus rekening mee als je de kosten gaat schatten. 

Ook als het om tijd gaat duurt een verbouwing eerder langer dan korter. Klusjesmannen zijn druk en er zijn wachttijden bij de bank, dus houd daar rekening mee. En vaak zijn er ook nog onverwachte tegenslagen. Als je daar alvast rekening mee houdt in je planning, bespaart dat je een hoop stress achteraf.  

5. Check of je een vergunning nodig hebt en vraag ‘m op tijd aan

Je weet wat je wil, maar kan dat ook? Soms lijk je voor een verbouwing geen bouwvergunning nodig te hebben, maar gooien regels in jouw specifieke gemeente toch roet in het eten. Check daarom goed bij de gemeente of je een vergunning nodig hebt of niet. Als een vergunning inderdaad nodig blijkt te zijn, kan het tot wel 15 weken duren voordat je daadwerkelijk aan de slag kan gaan met de verbouwing. Oh, en als jij denkt dat je geen vergunning nodig hebt maar de gemeente toch anders besluit? Dan heeft de gemeente de mogelijkheid om jouw verbouwing stil te leggen tot je wel de benodigde vergunning hebt. 

6. Laat je buren weten dat je gaat verbouwen

Denkt je buurman net zijn digitale sollicitatie te kunnen beginnen, ga jij ineens met een drilboor door je huis heen: niets is zo vervelend als onverwachte herrie. Om dat te voorkomen is het een goed idee om de buren vooraf te informeren over jouw verbouwing. Zij kunnen er dan rekening mee houden. Oh, en houd ze ook op de hoogte of beloon ze achteraf met een bloemetje. Ze zeggen niet voor niks ‘liever een goede buur dan een verre vriend’, dus dat kan je maar beter zo houden. 

7. Maak veel foto’s voor de verbouwing begint

Er kan natuurlijk altijd wat misgaan tijdens het verbouwen. Daarom is het goed om vooraf, tijdens en achteraf veel foto’s te maken. Dan heb je altijd bewijs dat de deur bijvoorbeeld voor de verbouwing nog niet beschadigd was.  

Ontdek hoe de verbouwing de waarde van jouw huis gaat verhogen 

Op Huispedia kan je met jouw eigen account jouw woning volgen. Zo zie je direct wat jouw woning waard is. Maar je wil natuurlijk ook weten wat jouw huis straks waard is, na de verbouwing. Gelukkig kan je makkelijk en snel de kenmerken van jouw woning aanpassen in jouw dashboard. Na een paar minuten is je nieuwe woningwaarde berekend en weet je precies wat je woning straks waard zal zijn. Maar reken je nog niet rijk: je moet eerst nog verbouwen, dus vergeet niet de woningkenmerken daarna weer te veranderen naar de huidige staat van de woning.  

Volg je woning

 

Hier moet je aan denken als je gaat verbouwen
Gyan 16 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten