logo Huispedia
  • Blog
  • Is de lente het juiste moment om een huis te kopen óf te verkopen?
Actualiteiten

Is de lente het juiste moment om een huis te kopen óf te verkopen?


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 11 mrt. 2024 4 min. lezen

Het is zover: de lente is begonnen! De tuin staat in bloei. Het zonnetje schijnt wat vaker. Huizen zien er nét wat leuker uit op de foto en dat is voor veel verkopers reden om hun huis te koop te zetten. Als je een huis wil kopen is dat goed nieuws, want meer huizen te koop betekent meer om uit te kiezen. Maakt dat de lente dan het beste moment om te (ver)kopen? We nemen je mee door alle voor- en nadelen.

Als je een huis wil kopen, is de lente een goed seizoen

Meer verkopers zetten hun huis te koop in het voorjaar, wat betekent dat je meer hebt om uit te kiezen. Tegelijkertijd komen er niet ineens meer kopers bij. Groter aanbod met evenveel kopers betekent: een grotere kans om succesvol een huis te kopen!

In de lente komt het zonnetje net wat vaker tevoorschijn. Dat betekent ook dat mensen meer buiten zijn. Misschien staat de buurman of buurvrouw wel buiten als je bij een huis bezichtigd. Mooi moment om gelijk een praatje maken en wat vragen te stellen. Hoe is het nu écht om hier te wonen, wat zijn minpunten van deze buurt? En met het mooie weer kan je ook de onderhoudsstatus van een huis beter beoordelen. Scheurtjes in de muur zijn nét wat beter zichtbaar dan op een donkere winterdag.

Een heel praktisch voordeel dan: met Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn er relatief veel feestdagen in het voorjaar. Feestdagen waarop je vrij bent, maar ook dagen waarop je vaak niet ergens voor een familiediner wordt verwacht. Dat betekent meer tijd om te bezichtigen.

Het laatste voordeel: mooi weer betekent ook dat áls het je straks lukt om succesvol een huis te kopen, de kans op verhuizen in de regen een stuk kleiner is. Toch lekker als je kostbare bank gewoon droog blijft en je de stroomkabel van je tv niet door de modder sleept. Oh, en je nieuw geverfde kamer is straks ook wat sneller droog.

Laat je niet verleiden

Allemaal positieve punten. Toch is er wel iets om goed op te letten. Het is namelijk slim om ook eens langs te gaan bij het huis als het minder mooi weer is. Zo weet je meteen hoe de buurt aanvoelt als het met bakken uit de hemel komt op een grauwe dag. We hebben het afgelopen halfjaar gezien dat dit vaker voorkomt dan we misschien zouden willen. Dus zorg dat je jezelf niet te veel laat meeslepen door een romantische zonnige dag.

Ben je na een bezichtiging écht geïnteresseerd in een woning? Dan is het tijd om na te gaan denken wat je moet gaan bieden. Het is dan zéker belangrijk om jezelf niet te veel te laten meeslepen door fluitende vogels en vrolijke mensen in je misschien wel nieuwe buurt.

Om er zeker van te zijn dat je objectief naar een woning blijft kijken, hebben we Huispedia Plus ontwikkeld. Daarmee weet je direct wat je moet bieden op élke woning. Of die nu op Huispedia staat of op een andere site die we 24/7 voor jou in de gaten houden. En dat biedadvies is gebaseerd op belangrijke objectieve inzichten die normaal alleen makelaars hebben. Zoals het bedrag waarvoor vergelijkbare woningen zijn verkocht, een tijdlijn met verborgen prijsaanpassingen en hoe populair een woning is.

Dus wil je zeker weten dat je je straks in de lente niet te veel laat meeslepen? Maar wil je wél toegang tot de belangrijkste inzichten van élk huis dat je op het oog hebt? Check dan hier hoe Huispedia Plus jou helpt om succesvol jouw huis te kopen.

Foto: Freepik

Is de lente het juiste moment om een huis te kopen óf te verkopen?
Jimmy 3 mei 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten