logo Huispedia
  • Blog
  • Het energielabel: nóg interessanter bij het kopen van een huis in 2024
Actualiteiten

Het energielabel: nóg interessanter bij het kopen van een huis in 2024.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 4 jan. 2024 2 min. lezen

Bij het kopen van een huis is het energielabel niet het eerste waar je aan denkt. Maar door veranderende regels wordt het wél steeds belangrijker. Daarom leggen we je simpel uit waarom dat zo is en hoe een energielabel werkt.

Hoe werkt een energielabel ook alweer?

Als je tegenwoordig jouw huis wil verkopen, is een definitief energielabel verplicht. Zo weet je als koper hoe goed een huis geïsoleerd is. Maar ook wat voor maatregelen er in het verleden zijn genomen om het huis duurzamer te maken. Een definitief energielabel vraag je aan via een gecertificeerde energieadviseur. Die meet de woning, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Met die meting weet je hoe energiezuinig het huis is – oftewel wat het energieverbruik is bij normaal gebruik.

De voordelen van een beter energielabel

  1. Lager energieverbruik

    Een huis met een beter energielabel verbruikt minder energie dan een huis met een slechter label. En dat is goed voor de portemonnee.

  2. Sneller verkocht en voor een hoger bedrag

    Ook blijkt uit onze eigen Huispedia data van het afgelopen jaar: hoe beter het label, hoe sneller het huis wordt verkocht en hoe hoger de verkoopprijs. Daarom is het dus óók de moeite waard om te verduurzamen als je jouw huis op korte termijn wil gaan verkopen.

  3. Meer budget in 2024

    Vanaf 2024 mag je meer lenen als je een energiezuiniger huis koopt. Dat kan oplopen tot wel €50.000. Sterker nog, het energielabel kan er ook voor zorgen dat je meer budget hebt om te gaan verduurzamen. Hoe dat precies werkt, leggen we je hier uit. 

Meer weten over energielabels

Door de jaren heen zijn er meerdere manieren gebruikt om het energielabel van een woning te bepalen. Sinds 2022 wordt er één methode gebruikt, zodat alle energielabels op dezelfde manier worden gemeten. Hoe dat precies werkt en waar je goed op moet letten? In onze speciale podcast over energielabels gaan we in gesprek met dé expert als het gaat over energielabels meten en afgeven.

Het energielabel: nóg interessanter bij het kopen van een huis in 2024
Jimmy 15 apr. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten