logo Huispedia
  • Blog
  • De 3 dingen die je niet over het hoofd wil zien bij nieuwbouw
Actualiteiten

De 3 dingen die je niet over het hoofd wil zien bij nieuwbouw.


Geschreven door Jimmy Geplaatst op 3 aug. 2023 3 min. lezen

Veel huizenkopers zijn op zoek naar een nieuwbouwwoning, al wordt er nu weinig gebouwd. Deze week nog meldde de NOS dat een op de drie architectenbureaus inmiddels zelfs werknemers heeft moeten ontslaan omdat weinig projecten doorgaan. Toch kan dit voor jou een goed moment zijn om aan nieuwbouw te denken. Een goede voorbereiding is dan belangrijker dan ooit: dit zijn de 3 dingen die veel kopers over het hoofd zien.

1. Selectieprocedure en loting

Zeker nu er zo weinig wordt gebouwd, is de kans groot dat er meer kopers dan huizen zijn bij nieuwbouwprojecten. Als dit het geval is, zijn er twee opties: de projectontwikkelaar bepaalt welke kopers ‘het meest geschikt’ zijn of er wordt geloot. Klinkt vaag hè? Omdat wij tegen gesjoemel en het achterhouden van informatie zijn zeggen we: doe van tevoren écht goed en kritisch onderzoek. Vraag wat de voorwaarden zijn, hoe de uiteindelijke kopers worden geselecteerd en wat er gebeurt als je niet bij de selectie zit. Zo voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

2. Dubbele lasten

Anders dan bij bestaande bouw, betaal je al voor een nieuwbouwwoning op het moment dat de bouw begint. Dat betekent dus dat je al begint te betalen terwijl je er nog helemaal niet woont. Dat werkt zo: op het moment dat je tekent voor de bouw, moet je het bedrag voor de grond direct betalen. Het bedrag voor het huis zelf betaal je pas later en in delen: hoe verder het huis vordert, hoe meer je moet betalen. Je hypotheeklasten worden bij nieuwbouw dus steeds hoger, terwijl je ook nog kosten hebt voor de woning waar je woont totdat de nieuwbouwwoning af is. Zorg er dus voor dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de kosten. Vraag bij de projectontwikkelaar hoelang de bouw gaat duren en in hoeveel fases dit gebeurt.

3. Specifieke kosten voor nieuwbouw

Als je een bestaande woning koopt om zelf in te wonen, betaal je als je geen starter bent onder de 35 jaar overdrachtsbelasting. Bij nieuwbouw is er niks over te dragen, dus is er ook geen overdrachtsbelasting. Ook heb je de komende jaren waarschijnlijk heel weinig onderhoudskosten, omdat alles nieuw is. Daar staat tegenover dat een nieuwbouwhuis ‘casco’ wordt opgeleverd, oftewel wind- en waterdicht: er zitten ramen in en het huis heeft een dak, maar verder moet veel nog afgewerkt worden.

Ook wordt er soms met standaarden gewerkt. Er zit dan bijvoorbeeld een standaardkeuken of -badkamer in en als je iets anders wil, dan moet je daarvoor betalen. Wat je afwijkt van de standaard wordt dan ‘meerwerk’ genoemd als het extra kosten met zich meebrengt. Het heet ‘minderwerk’ als je juist zegt: dat schuurtje in de tuin hoeven jullie niet te plaatsen, ik plaats zelf een overkapping.

Bepaal wat het beste voor jou is

Er zijn veel verschillen tussen nieuwbouw en bestaande bouw. Vind je het lastig om te bepalen wat het best bij jou past? Luister dan onze speciale podcast met inzichten over nieuwbouw van dé expert van Vereniging Eigen Huis.

De 3 dingen die je niet over het hoofd wil zien bij nieuwbouw
Jimmy 26 feb. 2024
Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten