Steeds meer overbieden in Nederland door lage vraagprijs.
De woningmarkt verhit verder: er wordt weer meer en meer overboden. In de meerderheid van de verkopen werd boven de vraagprijs geboden, zo blijkt uit een analyse van online woningplatform Huispedia. In het tweede kwartaal van 2024 boden kopers gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs. In het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 2,6%. In de provincie Utrecht werd gemiddeld het meest overboden (+6,9%) en in Zeeland het minst (+1,0%). Onder de steden spanden Amsterdam (+9,3%) en Utrecht (+11,2%) de kroon. Maar er zijn ook gemeenten waar juist veel wordt onderboden.
Er wordt vaker en meer overboden, maar zeker niet op alle huizen
Na een dip in 2023, neemt het aantal kopers dat boven de vraagprijs biedt snel toe. In het tweede kwartaal van 2024 boden kopers gemiddeld 4,1% boven de vraagprijs, in het eerste kwartaal van dit jaar was dat nog 2,6%.
Ook het aantal verkopen waarbij wordt overboden neemt toe: in het tweede kwartaal is in 66% van de woningverkopen overboden, terwijl dat in het eerste kwartaal nog in 57,9% van de gevallen zo was.
Dat betekent niet dat er niet wordt onderboden: in ruim een kwart van de gevallen lag het winnende bod nog gewoon beneden de vraagprijs (26,4%). Dit is wel minder dan vorig kwartaal, toen was dat bij 32,8% van de verkopen het geval. Bij woningen die voor meer dan €1.000.000 te koop staan, wordt wél het meest onderboden: 57,8% van de huizen in dit segment worden onder de vraagprijs verkocht.
Gemiddeld wordt bij appartementen een stuk meer overboden dan bij woonhuizen. Voor een appartement moet gemiddeld 5,2% boven de vraagprijs worden betaald, voor een woonhuis is dit 3,5%.
Woningen met energielabel D of beter zijn duidelijk populairder dan woningen met een slechter label. Zo wordt bij woningen met energielabel A, B, C of D gemiddeld meer dan 4% overboden, terwijl dit bij een huis met energielabel G ‘maar’ 1,9% is.
Grote verschillen tussen provincies en grote steden
Er zijn grote verschillen tussen provincies en gemeenten als het gaat om overbieden. Zo werd er in de provincie Utrecht gemiddeld het meest boven de vraagprijs geboden (+6,9%) en in Zeeland het minst (+1%). Dit is het eerste kwartaal in ruim een jaar tijd dat er gemiddeld boven de vraagprijs werd geboden in Zeeland. Daarmee is overbieden nu in alle provincies de trend. Van de grote steden werd er het meest overboden in Utrecht (+11,2%), Amsterdam (+9,3%) en Groningen (+7,8%). Toch zijn er ook gemeenten waar juist veel wordt onderboden. Waar precies? Dat lees je in het complete onderzoek.
Opvallend: verkopers zetten hun woning steeds vaker laag in de markt
De vraagprijsstrategie van de gemiddelde makelaar is aan het veranderen. Ondanks de stijgende huizenprijzen worden steeds meer woningen laag in de markt gezet. Dit is een strategie om een woning te koop te zetten tegen een relatief lage vraagprijs t.o.v. de woningwaarde, om de interesse van meer kopers te trekken. Vaak zorgt dit voor drukke bezichtigingsmomenten, veel onderlinge concurrentie en uiteindelijk fors overbieden. In het eerste kwartaal van 2024 stond 53,9% van de verkochte woningen laag in de markt. In het tweede kwartaal nam dit toe tot 56,1%.
Toch worden woningen ook iets vaker juist hoog in de markt gezet. Dit is een strategie om woningen juist tegen een relatief hoge vraagprijs t.o.v. de woningwaarde te koop te zetten. Er wordt dan uitgegaan van minder geïnteresseerden, maar áls een koper dan in de buurt van de vraagprijs biedt, verkoopt de verkoper het huis alsnog voor een relatief hoge verkoopprijs. In het tweede kwartaal van 2024 stond 8,5% van de verkochte woningen hoog in de markt, vergeleken met 7,6% een kwartaal eerder.
Dit betekent dat steeds minder verkochte woningen te koop zijn gezet tegen een redelijke vraagprijs. Waar in het eerste kwartaal nog 38,5% van de verkochte woningen een redelijke vraagprijs had, daalde dit in het tweede kwartaal tot 35,3%.
Hoe een woning in de markt is gezet is af te leiden uit de vraagprijs. Door de vraagprijs te vergelijken met de woningwaarde, is te bepalen of een woning laag in de markt is gezet, een redelijke vraagprijs heeft, of hoog in de markt is gezet. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Huispedia vraagprijsinzicht.
Over dit onderzoek
Voor dit onderzoek is data uit openbare bronnen als het Kadaster samengevoegd met gesloten data die direct van bij Huispedia aangesloten makelaars komt. Uitschieters die de representativiteit in twijfel trekken zijn niet meegenomen. Resultaten zijn voor een deel afhankelijk van het type woningen dat wordt verkocht gedurende een specifieke periode.
Klik hier om het complete onderzoek te lezen.
Huispedia Woningmarktanalyse in de landelijke media
De Huispedia Woningmarktanalyse van Q2 2024 kwam onder andere terug bij: