Starters het slechtst af met Christenunie, DENK wil het meest helpen.
De verkiezingen komen eraan, het is tijd om te stemmen. Volgens velen is de woningmarkt het belangrijkste thema. Huispedia deed daarom onderzoek onder 120.000 woningzoekers en huiseigenaren. De belangrijkste vraag die voor kiezers beantwoord moet worden: hoe gaat iedere partij ervoor zorgen dat starters een betaalbare woning kunnen kopen? Uit onderzoek van Huispedia blijkt dat de starters het slechtst af zijn met de Christenunie, terwijl DENK starters het meest wil helpen met concrete maatregelen.
Starters met een studieschuld zijn bij de Christenunie het slechtst af
Op dit moment mogen starters met een studieschuld minder lenen bij het kopen van een huis. Hierbij wordt rekening gehouden met de oorspronkelijke hoogte van de studieschuld. Heeft een koper inmiddels afgelost? Dan wordt dat niet meegenomen.
Vanaf 1 januari 2024 verandert dat en wordt er niet gekeken naar de oorspronkelijke schuld, maar naar wat er nu nog open staat. Daardoor kunnen starters met een studieschuld die hebben afgelost meer lenen. De Christenunie is de enige partij die tevreden is met deze nieuwe regel en het hierbij wil laten. Iets minder dan de helft van de partijen vindt namelijk dat de studieschuld alsnog minder zwaar moet wegen dan volgend jaar het geval is. Nog meer partijen willen dat de studieschuld helemaal geen effect meer mag hebben op het maximale hypotheekbedrag.
CDA, DENK en Volt willen uitbreiding Starterslening én Koopfonds
Uit het onderzoek van Huispedia komt naar voren dat CDA, DENK en Volt de enige partijen zijn die zowel de Starterslening als het Koopfonds willen uitbreiden. De Starterslening is een lening van maximaal €30.000 die starters naast hun hypotheek aanvragen en ze net wat extra budget moet geven. Een andere maatregel die koopwoningen betaalbaar moet houden voor starters is het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen. Hierdoor kunnen starters met een maximaal inkomen van €65.000 een nieuwbouwwoning kopen voor een lagere prijs dan de marktwaarde.
Vrijwel alle partijen vóór toewijzing nieuwbouwwoningen en fiscaal aantrekkelijk sparen
Sinds dit jaar krijgen gemeente de ruimte om bepaalde koopwoningen te gunnen aan inwoners die aan bepaalde criteria voldoen. Bijvoorbeeld aan eigen inwoners en aan mensen met cruciale beroepen. Starters moeten volgens bijna alle partijen worden toegevoegd aan dit lijstje. Daarnaast willen bijna alle partijen dat starters met een hogere rente aangemoedigd worden om te sparen voor een koopwoning. Het spaargeld staat dan voor langere tijd vast en kan alleen worden opgenomen om een huis te kopen. Volt heeft als enige partij op beide punten geen beleid gevormd.
Als partijen beloftes nakomen, maken koopstarters volgend jaar veel meer kans
De conclusie is duidelijk. Hoewel de precieze maatregelen per partij verschillen, krijgen starters bij veel partijen een hoop aandacht. Van een hoger budget tot andere financiële prikkers, de verkiezingsbeloftes beloven veel maatregelen die koopwoningen voor starters betaalbaar te maken. Nu is het afwachten of die beloftes ook worden nagekomen. Alleen dan krijgen starters écht een grotere kans op de Nederlandse woningmarkt.
De antwoorden van het CDA, de Christenunie (CU), D66, DENK, Groenlinks-Pvda (GL-PvdA), JA21, de SGP, de PvdA en Volt zijn één op één overgenomen. Ondanks meerdere verzoeken hebben Nieuw Sociaal Contract (NSC), PVV, de SP, en de VVD niet (tijdig) gereageerd. De BoerBurgerBeweging (BBB) reageerde wel maar liet weten door te weinig mankracht tijdens de campagneperiode geen antwoord te kunnen geven. Het complete onderzoek is hier te vinden.