Woningen algemeen

Besparen op jouw WOZ-waarde

WOZ-waardes, belasting, besparen. Je hoort het vaak voorbij komen, maar het klinkt vooral als lastig en veel gedoe. Gelukkig is besparen op je belasting op basis van de WOZ-waarde een stuk makkelijker dan je denkt. Het kost maar 3 minuten en ruim 85% van de woningeigenaren kan meer dan €250 besparen. Handig toch?

WOZ-waarde bepalen?

Het begint bij het bepalen van een woning WOZ-waarde. Gelukkig gaan de ambtenaren van de gemeente niet ieder huis binnen om te kijken hoeveel een woning waard is. De gemeente maakt een inschatting gebaseerd op een paar vergelijkbare panden en op basis van gegevens over de woning en perceel uit het kadaster. Toch heb je er zeker wel belang bij dat er goed naar jouw eigen woning wordt gekeken. De inschatting van jouw WOZ bepaalt namelijk de hoogte van verschillende belastingen en heffingen. Zo bepaalt het bijvoorbeeld:

  • Onroerend Zaak Belasting (OZB)
  • Rioolheffing
  • Afvalstoffenheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Erf- of schenkingsbelasting
  • Eigenwoningforfait

Dat is een hoop belasting. Maar gelukkig kan je in 1x op allemaal besparen. Kort uitgelegd: Je kan dus geen bezwaar maken tegen de hoogte van bovenstaande belastingen en heffingen, maar wel tegen de hoogte van het bedrag (WOZ-waarde), waarop de belastingen en heffingen zijn gebaseerd. Als de WOZ-waarde lager zal worden ingeschat betaal je minder belasting en heffing. Simpel!

WOZ-bezwaar maken

Mooi! Leuk dat besparen, maar hoe werkt dat dan? Je hebt tot 6 weken, na ontvangst van de WOZ-beschikking, de tijd om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Dit heet een pro-formabezwaarschrift. Hiermee vraag je formeel uitstel aan en zal de gemeente je een verlengde termijn geven om het bezwaar voldoende te onderbouwen en daadwerkelijk in te dienen. Je kan natuurlijk zelf een onderbouwing per brief opstellen en bij de gemeente indienen.

Vind je deze informatie nuttig?
Bedankt voor je feedback.

Hoe zouden we jou beter kunnen helpen?

Geef in je eigen woorden aan waar het over gaat. We bekijken alle feedback maar kunnen daar niet op reageren.

Feedback moet minimaal 10 tekens bevatten