Helpcentrum.

Besparen op jouw WOZ-waarde

Besparen op jouw WOZ-waarde

WOZ-waardes, belasting, besparen. Je hoort het vaak voorbij komen, maar het klinkt vooral als lastig en veel gedoe. Gelukkig is besparen op je belasting op basis van de WOZ-waarde een stuk makkelijker dan je denkt. Het kost maar 3 minuten en ruim 85% van de woningeigenaren kan meer dan €250 besparen. Handig toch?

WOZ-waarde bepalen?

Het begint bij het bepalen van een woning WOZ-waarde. Gelukkig gaan de ambtenaren van de gemeente niet ieder huis binnen om te kijken hoeveel een woning waard is. De gemeente maakt een inschatting gebaseerd op een paar vergelijkbare panden en op basis van gegevens over de woning en perceel uit het kadaster. Toch heb je er zeker wel belang bij dat er goed naar jouw eigen woning wordt gekeken. De inschatting van jouw WOZ bepaalt namelijk de hoogte van verschillende belastingen en heffingen. Zo bepaalt het bijvoorbeeld:

  • Onroerend Zaak Belasting (OZB)
  • Rioolheffing
  • Afvalstoffenheffing
  • Waterschapsbelasting
  • Erf- of schenkingsbelasting
  • Eigenwoningforfait

Dat is een hoop belasting. Maar gelukkig kan je in 1x op allemaal besparen. Kort uitgelegd: Je kan dus geen bezwaar maken tegen de hoogte van bovenstaande belastingen en heffingen, maar wel tegen de hoogte van het bedrag (WOZ-waarde), waarop de belastingen en heffingen zijn gebaseerd. Als de WOZ-waarde lager zal worden ingeschat betaal je minder belasting en heffing. Simpel!

WOZ-bezwaar maken

Mooi! Leuk dat besparen, maar hoe werkt dat dan? Je hebt tot 6 weken, na ontvangst van de WOZ-beschikking, de tijd om bezwaar te maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Dit heet een pro-formabezwaarschrift. Hiermee vraag je formeel uitstel aan en zal de gemeente je een verlengde termijn geven om het bezwaar voldoende te onderbouwen en daadwerkelijk in te dienen. Je kan natuurlijk zelf een onderbouwing per brief opstellen en bij de gemeente indienen. Maar je kan het ook gratis uitbesteden en toch besparen.

Gratis bezwaar laten maken

Wij werken met professionele WOZ-specialisten die gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van jouw woning. Maar gratis, hoe dan? Het werkt als volgt. Als de WOZ-waarde inderdaad te hoog blijkt te zijn, worden de kosten van de procedure door de gemeente betaald. Oftewel, de gemeente betaald voor jouw WOZ consultant. Dit lukt in 85% van de gevallen. Als de WOZ toch niet verlaagd wordt, ben je geen kosten verschuldigd. De WOZ-consultants betalen dan gewoon de kosten. Je hebt zelf de regie en toch mooi meegenomen. Vul hier binnen maximaal 3 minuten het formulier in en ze gaan gelijk voor je aan de slag!


Altijd op de hoogte en neem zelf de regie.

Al honderdduizenden mensen beheren
hun eigen woning op Huispedia.

Instellingen zijn opgeslagen