Helpcentrum.

Wat is het verschil met een taxatiewaarde?

Wat is het verschil met een taxatiewaarde?

Met onze technologie kunnen wij voor elk woningprofiel een geschatte woningwaarde geven. Dit is nog niet hetzelfde als een officiële taxatiewaarde. Hieronder leggen we je het verschil uit en lees je waarom beiden handig kunnen zijn.

De geschatte woningwaarde van Huispedia
Bij het kopen en verkopen van een huis is het fijn om inzicht te hebben in de actuele woningwaarde van de woning. Dit inzicht krijg je van ons in één simpel overzicht. Daarbij geven wij ook informatie over vergelijkbare woningen in de buurt die recent verkocht zijn of nog in de verkoop staan. Hoe meer informatie wij hebben, hoe nauwkeuriger het beeld van de actuele woningwaarde is. Let op: Dit is geen officiële taxatie. De schatting is geschikt als startpunt voor de vraagprijsbepaling en ter onderbouwing van een bod.

De meerwaarde van de taxatiewaarde
Voor bijvoorbeeld een hypotheekaanvraag heb jij een officieel taxatierapport nodig voor de bank. Daarvoor kan je terecht bij een erkende taxateur. Dit is een professional die gespecialiseerd is in het vaststellen van de actuele woningwaarde van een woning. De taxateur hanteert hierbij een vastgelegde methode, wat een taxatie wordt genoemd. Onderdeel van zo’n taxatie is het onderzoeken van de woning op locatie, waarbij naar de volgende onderdelen wordt gekeken:

  • de ligging en de omgeving; 
  • de inhoud en de oppervlakte; 
  • de functionele indeling; 
  • mate van isolatie en energiezuinigheid; 
  • de staat van onderhoud; 
  • de constructie en de gebruikte materialen, en de kwaliteit ervan; 
  • rechten en plichten, gekoppeld aan de woning of het perceel; 
  • het bestemmingsplan; 
  • de marktsituatie; 

Nadat de taxateur zijn onderzoek heeft afgerond, stelt hij een uitgebreide rapportage op: het taxatierapport. Afhankelijk van het doel van de waardebepaling van de woning, kies je voor een gevalideerd of niet-gevalideerd taxatierapport. Wanneer je een taxatie uit laat voeren voor de onderbouwing van je aankoop of voor een WOZ-bezwaar, dan is een niet-gevalideerd taxatierapport voldoende. Gaat het om een taxatierapport voor een hypotheekaanvraag, dan heb je een gevalideerd taxatierapport nodig. In dat geval laat de taxateur het taxatierapport beoordelen en goedkeuren door het NWWI, het Nederlands Woning Waarde Instituut.

Hoe berekenen wij de geschatte woningwaarde?
Benieuwd naar hoe wij de geschatte woningwaardes berekenen? Lees hier alles over welke gegevens, welke bronnen en welke methodes wij gebruiken.


Altijd op de hoogte en neem zelf de regie.

Al honderdduizenden mensen beheren
hun eigen woning op Huispedia.

Instellingen zijn opgeslagen