Hoe worden de geschatte marktwaardes berekend?

De geschatte marktwaarde van woningen op Huispedia is een schatting van de marktwaarde van een gemiddelde woning voor de gegeven straat of buurt. Huispedia gebruikt voor deze berekening algoritmes, die gebruik maken van de meest actuele data. Op basis van vergelijkbare woningen die onlangs in de buurt van de woning zijn verkocht en de basiskenmerken van de woning (woonoppervlak, perceeloppervlak, inhoud, aantal kamers, soort woningen etc.) kunnen we voor bijna alle woningen in Nederland een goede schatting maken. Dat gebeurt ‘real time’. De schatting wordt dus voortdurend bijgewerkt en steeds nauwkeuriger. We tonen hierbij altijd een marge met de laagste en hoogste schatting van de waarde. Hoe meer informatie wij hebben over de woning en van woningen in de buurt, hoe kleiner de marge en hoe preciezer de schatting.

De systemen van Huispedia scannen voortdurend de markt en de beschikbare gegevens van vrijwel alle woningen in Nederland. Om de marktwaarde van iedere woning zo goed mogelijk te schatten, doorlopen we een aantal stappen. Hieronder hebben wij het stap voor stap versimpeld uitgelegd: 

Stap 1 - Vergelijkbare woningen zoeken
Eerst zoeken wij in een straal tot maximaal 10 km naar woningen die onlangs te koop hebben gestaan en vergelijkbare kenmerken hebben als de woning waarvan we de marktwaarde willen berekenen.

Nadat we een verzameling woningen hebben gevonden, kennen we aan elke woning een weegfactor toe. Hierbij worden meerdere kenmerken in overweging genomen, zoals afstand, postcode, straat en/of de verdieping waarop een woning is gelegen. Een woning in dezelfde straat of hetzelfde appartementencomplex zal bijvoorbeeld vaker zwaarder meewegen dan een woning enkele straten verderop.

Nadat we deze weegfactoren hebben toegekend, selecteren we de 5 meest geschikte woningen. Deze tonen we in de referentietabel naast de geschatte marktwaarde in het huisprofiel van de woning.

Stap 2 – Correctie oorspronkelijke vraagprijzen
Omdat de huizenprijzen van de geselecteerde woningen tussentijds vaak stijgen of dalen ten opzichte van de vraagprijs die oorspronkelijk door ons is geregistreerd, corrigeren we de vraagprijzen op basis van de huizenmarkt-trend voor de specifieke straat of buurt.

Stap 3 – Schatting berekenen
Om de uiteindelijke schatting te kunnen maken van de woningwaarde, passen we een speciaal statistisch rekenmodel toe. Hierbij worden alle (bij ons bekende) kenmerken van de woningen en gerelateerde vraagprijzen in het model gestopt. Vervolgens wordt een unieke formule gegenereerd die van toepassing is op deze woningen en dus een voorspelling kan doen van de vraagprijs op basis van woningkenmerken. Het unieke hierbij is dat elke straat of buurt zijn eigen formule heeft, omdat de woningkenmerken overal anders meewegen ten opzichte van de vraagprijs.

Tenslotte passen we de verkregen formule toe op de basiskenmerken van de woning. Het resultaat is de geschatte marktwaarde van de woning.

Instellingen zijn opgeslagen