Hoe worden de geschatte marktwaardes berekend?


Wat is de geschatte marktwaarde?

Ken je dat? Je zit op de bank en vraagt je af ‘’Goh, wat zou mijn huis eigenlijk waard zijn?’’ Met de geschatte marktwaarde geven wij een eerste inzicht in de waarde van een woning. Hiervoor gebruiken we onder andere de basiskenmerken van een woning zoals het woon- en perceeloppervlak. Deze informatie halen wij uit meerdere openbare bronnen waaronder het CBS en het Kadaster. Daarnaast nemen we een aantal extra kenmerken mee zoals de onderhoudsstatus. Wat wij nog niet meenemen zijn bijzondere kenmerken, bijvoorbeeld een nieuwe keuken.

Let op! De geschatte marktwaarde is geen officiële taxatie. Het is bedoeld om jou een eerste beeld te geven bij wat een woning ongeveer waard is. Aan de geschatte marktwaarde kunnen geen rechten worden ontleend.

Zo complex, geen mens kan het

Om de waarde van een woning te kunnen bepalen gebruiken we ‘Machine Learning’, ofwel kunstmatige intelligentie. Eng? Totaal niet. Het is een complex verhaal, maar simpel gezegd laten we computers zelf patronen ontdekken in grote hoeveelheden data. Deze patronen zijn de basis voor het algoritme wat woningwaardes kan voorspellen. Door keer op keer nieuwe data aan het algoritme toe te voegen blijft het model zelf ‘leren’ en kunnen we steeds betere voorspellingen doen.

Niet altijd even nauwkeurig

Het algoritme probeert zo goed mogelijk de waarde van een woning in te schatten. Maar de nauwkeurigheid kan verschillen. Daarom geven we altijd bij de geschatte marktwaarde een nauwkeurigheidspercentage weer. Hoe hoger de nauwkeurigheid hoe betrouwbaarder de geschatte marktwaarde is.

De meest actuele informatie

De woningmarkt is constant in verandering en zo ook de geschatte marktwaarde op Huispedia. Als er nieuwe informatie is wordt de woningwaarde bijgewerkt. Dit kan zijn als er nieuwe informatie is over:

  • De kenmerken van de woning 
  • Vergelijkbare woningen in de buurt
  • De woningmarkt in het algemeen

Zo zorgen wij ervoor dat de geschatte marktwaarde altijd zo actueel mogelijk is.

Mijn woningwaarde klopt niet?
Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw woningwaarde niet klopt. Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn. Kijk hier hoe dat komt en wat je eraan kunt doen.

Instellingen zijn opgeslagen